12 Kasım 2008 Çarşamba

Diyet yapmanızı engelleyen 5 etken..

Jonny Bowden

Sağlıklı yemek yeme programlarını uygulayanlar zor zamanlarını nasıl atlatmışlar? Radyo programımda yakın zamanda bu soruyu soran bir e-posta aldım. Zor şartlarda yiyeceklerle kişisel mücadelenin detaylı anlatılıdğı mailde, tatiller, aile ile birlikte yemek yeme, özellikle de davetlerde nasıl yeme isteğine engel olunamadığı anlatılıyor.

Sorusu, kilo ile mücadele eden her hangi biriyle tamamen aynıydı. Bu, özel bir diyetle büyük bir başarı kazanan bir insandır ama vagondan düşmeye devam etmiştir. Bunu yaptığında tekrar dönmenin zor olduğunuda biliyordu. Bu konu hakkında bilgim olup olmadığını merak etti.

Ve bunlardan biri: Bunun sık sık gerçekleşmediğinde onun bir mucize olduğunu düşünüyorum.

Neden? Yemek davranışlarınızı değiştirmeye çalıştığınızda gizli güçlerin, size karşı bir komplo kurduğu sık sık görülür.

Neyse ki, bu güçleri fark etme, sizin üzerinizdeki etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
1. Alışkanlıklar ve şartlanma
Yemek yeme alışkanlığı, doğumunuzdan beri var olmuştur. Yiyecek, toplumsal şartlar, ayinler, yerler, insanlar ve duyguların her çeşidiyle güçlü olarak birleşi ama hiçbiri uygun değildir. Bu yanıtlar, birkaç hafta hatta birkaç ay bile “ uzaklaşmayın”. İnsanlar, yerler, eşyalar ve duygular gibi bu faktörlerin özel bir yıldızları olan zamanı umun ve en iyi niyetlerle bile basit olarak yeneceksiniz.

2. Yiyecek alerjileri ve aşırı duyarlılıkları

Bu, “bir tane bile yiyemeyeceğine bahse girerim” sendromu arkasındadır. Vücudumuzda bir tepki elde etmek için duyarlı olduğumuz yiyecekler, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfinlerin ortaya çıkmasıyla takip edilir. Bu endorfinler, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve yiyeceklere daha bağlı olmanızı kolaylaştırır. Sigara içen birinin sigaraya bağlı olması gibidir. Sigaralar, vücut için kesinlikle iyi değildir ve sigarayı ilk içtiğinizde boğuluyormuş gibi hissedersiniz. “Zarara” bir kere adapte olduğunuzda bağlanmaya başlarsınız. Sigarayı bırakırsanız ve sigaraya tekrar başlarsanız neler olur? Her zaman deli gibi istersiniz. Çoğu sorunun ortaya çıkmasına neden olan bu yiyecekler, dışarıda, tatilde ve diğer durumlar boyunca cezbeden aynı yemeklerdir.

3.Beyin kimyasıYemeklere karşı olan isteğimiz, serotonin gibi nörotarnsmitterler tarafından güçlü olarak etkilenirler. Serotonin seviyeleri, çeşitli biyolojik nedenlere göre azalırlar ve tükenirler, yiyecekleri istememize tabi olur ( PMS boyunca çoğu kadının şekeri istemesi, ilk örnektir). Kortizolların, ( bir stres hormonu) yüksek seviyeleri karbonhidratları aşırı istememize neden olabilirken stres, de rol oynar.

4.Genetik faktörler
Bunu tamamen anlayabilmem konusunda uzak durmama rağmen iştahı ve kilo almayı etkileyen bu genlerin, genom içerisinde gizlenmiş olduğuna gezegende yaşayan hiç kimsenin inanmadığı bir gerçektir. İnsanların kilo almasını kolaylaştıran ve bazı insanların da kilo vermesini zorlaştıran şüphesiz genetik bir bileşendir. Vücudunuzun “tercih ettiği” kilo oranını genetik olarak belirtebilir. Bazı insanların gerçekten bu oranın dışında olmasına rağmen direnmeden onu başrmayı ummamasıdır.

5.Tamamen Kontrol Dışı Toksik Yiyecek Tedariği
Senede 90,000 yiyecek reklâmına maruz kalırsınız, yani, diyetinizin korkunç olmasıdır. Her gün maruz kalacağınız restaurantlara, alış veriş merkezlerine, alış veriş merkezlerinde yemek için ayrılmış bölümlere, atıştırma yerleri, açık büfelere, büroda hafif öğle yemeği, Pizza Huts, Chinese paketlere, aşırı market gezintilerine, Starbucks ve gözlemeye yapan yerlere maruz kalırsınız. İnsanların wagondan düşüp bu sağlıksız olan yieyecekleri “ deprivasyon” yemeniz için yiyecek endüstrileri, bu yiyecekleri size cazip, taze, sağlıklı ve lezzetli göstermek için onların toksik atıkları azaltmak ve mutfak yemeği olarak görünmesini sağlayarak milyon dolarlar harcıyorlar.

Orada bahse girin. Arasıra yemek yeme isteğinizi azaltmak ve “ sadece 2” kilo vermek için kendinizi zorlamaktansa, yaptıklarınızdan kendinizi olarak görmeyi tercih ederim.

Bu çevrede, aslında bu sağlıksız yiyecekleri yememeye dayanabilirsiniz, kilo verebilirsiniz ve tekrar sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Gücünüzü ve kabiliyetinizi güçlendirmek sizin için bir armağandır!

Bu arada, diğer bir neden de var, yükü artırmak için ona bağlı kalmadığınızda, bu diyetten uzak kalmanız için harika bir nedendir ve ayrıca bırakmak istediğimden emin de olamam: buna mutluluk derim.

Yemek yeme ve lezzetli yemekleri denemek için eğlenceli harika yerler vardır. Kendiniz için yaptığınız, zorlayıcı ve yıkıcı olmadığı ve sıkıntı, üzüntü, kızgınlık, diğer sayısız nedenler tarafından tarih edilmediği sürece devam edebilirsiniz.