12 Kasım 2008 Çarşamba

Stresli Zamanlarda Yemeyi Nasıl Önlersiniz?

Stresli Zamanlarda Yemeyi Nasıl Önlersiniz?
Soru: Hayatın gerçekten stresle dolu bu yüzden sürekli dondurma, kurabiye ve ekmek gibi kolay uiyecekleri yerken kendimi buluyorum. Sağlıklı yemek yeme alışkanlığına bir türlü erişemiyorum. Kendi kendime oluşurduğum bir takım disipler içinde kendimi kaybediyorum. Ve çabucak kilo alıyorum. Bu durumla başa çıkmak için kendimi nasıl motive edebilirim. Teşekkür ederim.

Cevap:
Durumunuzla baş etmek için yardıma ihtiyacınız olduğunu anladığınız ve yardıma başvurduğunuz için tebrikler. Bunlar stresin hayatınızı yönettiğinin işaretleridir ve stresi yönetmeniz için bazı yollara ihtiyacınız vardır. Bildiğiniz gibi, stres kan şekerini yükseltebilir ve günlük rutininizin değişmesine sebep olabilir. Stresinizi yönetmeniz ve sağlıklı fakat kolay yiyecekleri bulmanız için, aşağıda bazı tavsiyerlerin taslağını çıkardım.

İlk olarak, bir destek grubundan ve doktorunuzdan profesyonel bir yardım almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

İkinci olarak, rahatlamayı öğrenin. Her gün gözlerinizi kapatıp, vücudunuzu serbest bırakın ve nefesinize odaklanın5 veya 20 dakika boyunca derin derin nefes alma egzersizleri yapın. Derin derin nefes almaya çalışın ve kafanızdan diğer bütün düşünceleri atın.

Rahatlamanız için hazırlanmış kaset egzersizlerini deneyin. Bu fikir için yerel kitabevlerine bakın. Bu kasetler, doğadan gelen hoş bir fon müziğine ve sese sahiplerdir ve rahatlamızı sağlarlar.

Kafanızdan tüm kötü düşünceleri atın. Bileğinize, gevşek bir şekilde lastik takın. Negatif düşündüğünüz her zaman, bu lastik bandı çekip şaklatın. Bu pozitif düşünmenizi hatırlatacaktır. Negatif düşündüğünüz ve kendinizi stres altında hissettiğniz her vakit, kendinize tekrar etmek için bir dua veya şiir ezberleyin. Fikirler için, favori şiirsel kitapları inceleyin veya papazdan yardım isteyin.

Egzersiz yapın. Günlük egzersiz yapma sadece kan şekerinin kontrol edilmesini sağlamaz ayrıca stresinizi de azaltır. Kafanızı rahatlatmak için günlük 15 veya 20 dakika yürüyüş yapın. Egzersiz süresi boyunca pozitif düşüncelere odaklanın. Yürüyüş yapmaya gidemezseniz; banyoda veya yürüyüş merdivenlerinde rahatlamayı deneyin. Ne yapabiliyorsanız yapın fakat her gün 15 veya 20 dakika boyunca bazı hareketleri yapmaya sadık kalmaya çalışın. Böylelikle stresi hayatınızdan çıkarırsınız.

Kolay yiyecek için, kendinize yiyecek çantası hazırlayın. Kolay/ rahat yiyecekleri atıştırma ile ilgili, tükettiğinizde geri dönüş olmayacağını kabul edersiniz fakat bir zamanda veya zamanın bir gününde bir adım alabiliceğiniz bilin ve yiyeceklerinize dikkat edin. Bir sonraki günün yiyeceğini bir gece önceden hazırlayama sorumluluğu almayı deneyin. Bu yolla, gün boyunca yanınızda taşıyabileceğiniz hazırlanmış sağlıklı yiyeceklere sahip olursunuz.

Yiyecek çantanız şunları içerebilir: Haşlanmış yumurta, kırmızıbiber, 4 veya 6 adet öğütülmemiş tahıl krakeri, bir fincan soya sütü veya yağsız süt ve üzerin efıstık ezmesi sürülmüş İngiliz gözlemesi veya bütün meyvelerin içinde olduğu 3 adet graham krakeri ve bir portakal, öğütülmemiş yarım buğday ekmeği üzerine fıstık ezmesi veya jöle, elme dilimleri ve küçük şekersiz yoğurt.

En önemlisi, asla vazgeçmeyin! Bu fikirlerden birini denerseniz ve işe yarayacağa benzemezse; kendi kendinizi suçlamayın. Başka bir yaklaşım bulun, başka bir destek grubu bulun, farklı bir sağlık bakım danışmanı ile konuşun. Önemli olan her şansı deneme fırsatını kendinize vermenizdir.

Lynn Grieger